Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 27. 5. – 31. 5. 2024

Jídelníček 27. 5. – 31. 5. 2024


Po

PŘESNÍDÁVKA chléb, tuňáková pomazánka, mléko, čaj s citronem, ovoce 1PŽ,4,7
POLÉVKA hovězí vývar s rýží a hráškem 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO koprová omáčka, vícezrnný knedlík, vejce, moučník, sirup, voda 1P,7,3
SVAČINA moučník, čaj s citronem 3, 1P

Út

PŘESNÍDÁVKA vita rohlík, sýrová pomazánka, rajče, bílá káva, čaj s citronem, ovoce 1PJ, 7
POLÉVKA pohanková 1P, 9
HLAVNÍ JÍDLO pečená kuřecí roláda, brambor, kompot, sirup, mléko, voda 1P,7
SVAČINA chléb s máslem a vejcem,čaj s citronem 1PŽ,7,3



St

PŘESNÍDÁVKA veka s pomazánkovým máslem, kakao, čaj, ovoce 1PJ, 7
POLÉVKA zeleninová 1P, 9
HLAVNÍ JÍDLO vepřová pečeně na žampionech, rýže, sirup, voda 1P, 7
SVAČINA jogurt , ovocný čaj  7


ČT

PŘESNÍDÁVKA rohlík, šunková pěna, mléko, čaj s citrónem, ovoce 1PJ,7
POLÉVKA rajská s kapáním 1P,3
HLAVNÍ JÍDLO smažená treska, šťouchané brambory, okurkový salát, sirup, mléko, voda 1P,7
SVAČINA přesnídávka, čaj s citronem



ESNÍDÁVKA                  donut, mléko, čaj s citronem, ovoce 1P,7
POLÉVKA  bramboračka s kroupami 1P, 9
HLAVNÍ JÍDLO šunkovo-sýrová pizza, zmrzlina, sirup, mléko, voda 1P, 7
SVAČINA  mléčná rýže, čaj s citronem 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alergeny: 1 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B – bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,5 – arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu, e- pekanové, f- para, g – pistácie, h – makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo obsahuje výše uvedené alergeny a je určeno k okamžité spotřebě.

Školní jídelna zodpovídá za zdravotní nezávadnost vydané stravy i do jídlonosičů do 13 hodin.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování