Jídelníček 25.9.2023 – 29.9.2023
Alergeny |
|||
Po |
PŘESNÍDÁVKA | rohlík, špenátová pomaz.,mléko, čaj s citronem, ovoce | 1PJ, 7,3 |
POLÉVKA | bramboračka | 1P | |
HLAVNÍ JÍDLO | vepřové nudličky, bulgur, sirup, mléko, voda | 1P,7 | |
SVAČINA | jogurtový pohár s ovocem a oves. vločkami, čaj s citronem | 1PO,7 | |
Út |
PŘESNÍDÁVKA | slunečnicový chléb, hermelínová pomaz., kakao, čaj s citronem, ovoce | 1PŽ,7 |
POLÉVKA | mrkvová s kapáním | 1P,9 | |
HLAVNÍ JÍDLO | smažený kuřecí řízek, brambor, kompot, sirup, mléko | 1P,7,3 | |
SVAČINA | lupínky s mlékem | 1P,7 | |
|
|
|
|
St |
PŘESNÍDÁVKA | chléb, pom. máslo, rajče, mléko, čaj s citronem, ovoce | 1PŽ,7 |
POLÉVKA | hrachová | 1P | |
HLAVNÍ JÍDLO | hovězí guláš, chléb, jogurt, sirup, mléko, voda | 1P,7 | |
SVAČINA | jogurt,čaj s citronem | 7 | |
|
|
||
ČT |
PŘESNÍDÁVKA | Státní svátek | |
POLÉVKA | |||
HLAVNÍ JÍDLO |
|
||
SVAČINA | |||
|
|
|
|
Pá |
PŘESNÍDÁVKA | obložený chlebíček, vanilkové mléko, čaj s citronem, ovoce | 1PJ,7,3 |
POLÉVKA | pohanková | 1P | |
HLAVNÍ JÍDLO | nudle s mákem, kakao, sirup, voda | 1P,7 | |
SVAČINA | vaječná topinka, čaj s citronem | 1PŽ,7,3 |
3
Alergeny: 1 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B – bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,5 – arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu, e- pekanové, f- para, g – pistácie, h – makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši
Změna jídelníčku vyhrazena.
Jídlo obsahuje výše uvedené alergeny a je určeno k okamžité spotřebě.
Alergeny v potravinách
Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování