Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 27.1. 2025 – 31.1.2025

Jídelníček 27.1. 2025 – 31.1.2025


Po

PŘESNÍDÁVKA jahodový donut, kakao,čaj s citrónem, ovoce 1P,7
POLÉVKA špenátová s tarhoňou 1P
HLAVNÍ JÍDLO smažené kuřecí nugetky, bramborová kaše,sirup, mléko, voda 1P, 7
SVAČINA vita rohlík, máslo, plátky Goudy, ovocný čaj 1P,7

Út

PŘESNÍDÁVKA chléb, rybičková pomaz., melta, čaj s citronem, ovoce 1PŽ,7,4
POLÉVKA francouzská 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO masová čínská rýže, jogurt, sirup, mléko, voda 1P,7
SVAČINA jogurt, čaj s citronem 7



St

PŘESNÍDÁVKA toast, kakao, ovocný čaj , ovoce 1PJ,7
POLÉVKA dýňová 1P
HLAVNÍ JÍDLO obalovaná treska se sýrem, brambor, balkánský salát, sirup, mléko, voda 1P,7,4,3
SVAČINA mramorová bábovka, ovocný čaj 1P,7,3


ČT

PŘESNÍDÁVKA slunečnicový chléb, pom. máslo, vejce, mléko, čaj s citrónem, ovoce 1P,7,3
POLÉVKA fazolová 1P
HLAVNÍ JÍDLO ovesné lívanečky s malinami a zmrzlinou, mléko, sirup, voda 1PO,7,3
SVAČINA rohlík, hermelínová pomaz., čaj s citronem 1PJ,7



ESNÍDÁVKA                  chléb, drožďová se sýrem, kakao, ovocný čaj, ovoce 1PŽ,7
POLÉVKA  vločková 1P
HLAVNÍ JÍDLO bramboráčky, sirup, puding s piškoty, mléko, voda 1P,7,3
SVAČINA  puding s piškoty, ovocný čaj 1PJ,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alergeny: 1 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B – bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,5 – arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu, e- pekanové, f- para, g – pistácie, h – makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo obsahuje výše uvedené alergeny a je určeno k okamžité spotřebě.

Školní jídelna zodpovídá za zdravotní nezávadnost vydané stravy i do jídlonosičů do 13 hodin.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování