Jídelníček 20.3.2023- 24.3.2023


 

Alergeny

Po

PŘESNÍDÁVKA veka, špenátová pomaz., kakao, čaj s citronem, ovoce 1PJ,7
POLÉVKA cibulová s kapáním 1P,3
HLAVNÍ JÍDLO pizza se šunkou a sýrem, tvarohový dezeet,sirup, mléko, voda 1P,7,3
SVAČINA lupínky s mlékem,čaj s citronem 1P,7

Út

PŘESNÍDÁVKA grahamová bageta, máslo, salám,mléko, čaj s citronem, ovoce 1PG,7
POLÉVKA bramboračka 1P,7
HLAVNÍ JÍDLO hovězí na česneku, těstoviny,sirup, mléko, voda 1P,7
SVAČINA rohlík, máslo, med,čaj s citronem 1P,7



St

PŘESNÍDÁVKA chléb, tuňáková pomaz., vanilkové mléko,čaj s citronem, ovoce 1PŽ,7,4
POLÉVKA zeleninová s krupicovými noky 1P,3,9
HLAVNÍ JÍDLO kuřecí kari s cizrnou,rýže,sirup, voda, mléko 1P,7,3
SVAČINA jogurt,čaj s citronem 7


ČT

PŘESNÍDÁVKA ovesná svačinka, kakao, čaj s citronem, melta, ovoce 1PO,7
POLÉVKA hovězí vývar s rýží a hráškem 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO smažené rybí filé, brambor, jog. dressing,sirup, mléko, voda 1P,7,4,3

 

SVAČINA rohlík, máslo, sýr eidam,čaj s citronem 1PJ,7



ESNÍDÁVKA                 vaječný chléb, melta.,čaj s citronem, ovoce 1PŽ,3
POLÉVKA  česnečka s krutóny 1P,3
HLAVNÍ JÍDLO francouzské brambory, okurkový salát,sirup, voda 1P,7,3
SVAČINA  ovesné lívanečky,čaj s citronem 1PO,7

3


Alergeny: 1
 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B – bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,5 – arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu, e- pekanové, f- para, g – pistácie, h – makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo obsahuje výše uvedené alergeny a je určeno k okamžité spotřebě.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování