Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 1. 7. 2019 – 4. 7. 2019

Jídelníček 1. 7. 2019 – 4. 7. 2019


 

Alergeny

Po

PŘESNÍDÁVKA  chléb, sardinková pomaz., mléko,čaj s citronem,ovoce  1PŹ,7
POLÉVKA  bramborová s kroupami  1PJ,9
HLAVNÍ JÍDLO  dušený špenát, vejce, vařený brambor,sirup,mléko, voda  1P,3,7
SVAČINA  rohlík s nutelou,čaj s citronem  1PJ, 8B




Út

PŘESNÍDÁVKA  chléb, máslo sýr,mléko,čaj s citronem,ovoce  1PŽ,7
POLÉVKA  hrachová  1PŽ,9
HLAVNÍ JÍDLO  šunková pizza,sirup,mléko, voda  1P,7
SVAČINA  cereálie s mlékem,čaj s citronem  1P,7



St

PŘESNÍDÁVKA  vánočka, kakao,čaj s citronem, ovoce  1P,7
POLÉVKA  česneková  1P,9
HLAVNÍ JÍDLO  pečené kuře, rýže, zel. salát,sirup, mléko, voda  1P,7
SVAČINA  chléb, máslo, vařené vejce,čaj s citronem  1P,7,3



ČT

PŘESNÍDÁVKA  veka, cizrnová pomaz., mléko,čaj s citronem, ovoce  1PJ,7
POLÉVKA  dýňová  1P,7
HLAVNÍ JÍDLO  smažený květák, vař. brambor,zel. obloha,sirup, mléko, voda 1P,7
SVAČINA  chléb, máslo, rajče,čaj s citronem 1PŽ,7


PŘESNÍDÁVKA  Státní svátek
POLÉVKA
HLAVNÍ JÍDLO
SVAČINA 


Alergeny: 1
 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B – bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,


5
– arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu,

e- pekanové, f- para, g – pistácie,h- makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid

siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování