Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 18 .6. 2018 – 22. 6. 2018

Jídelníček 18 .6. 2018 – 22. 6. 2018


 

Alergeny

Po

PŘESNÍDÁVKA domácí bábovka, kakao,čaj pomeranč,ovoce 1P,3,7
POLÉVKA hrstková 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO kuřecí přírodní plátek, vař. brambor, sirup, mléko, salát,voda 1P,7
SVAČINA chléb, máslo, šunka,čaj s citronem 1PŽ,7




Út

PŘESNÍDÁVKA veka, pomaz. z kořenové zeleniny, mléko,čaj s citronem, ovoce  1PJ,7,9
POLÉVKA česneková s vejcem  1P,9,3
HLAVNÍ JÍDLO vepřová kýta na smetaně, vícezrnný knedlík, minerálka,voda  1P,3,7,12
SVAČINA chléb, máslo, vařené vejce,čaj s citronem  1PŽ,3,7



St

PŘESNÍDÁVKA chléb,pomaz. z makrely,bílá káva,čaj,ovoce 1PŽ,7,4
POLÉVKA brokolicová 1P,7
HLAVNÍ JÍDLO zeleninová pizza, jogurt, sirup, mléko, voda  1P,7
SVAČINA jogurt,čaj s citronem 7



ČT

PŘESNÍDÁVKA chléb, drožďová pomaz., mléko,čaj s citronem,ovoce 1PŽ,3,7
POLÉVKA zeleninová s kroupami 1PJ,9
HLAVNÍ JÍDLO vepř. pečeně, hrachová kaše, okurek, chléb,sirup,mléko, voda 1PŽ,7
SVAČINA chléb, máslo, marmeláda,čaj s citronem 1Pj,77


PŘESNÍDÁVKA grahamová veka, sýrová pomaz., vanilkové mléko,čaj pomeranč, ovoce  1PG,7,11
POLÉVKA pol. z kysaného zelí 1P,3,7
HLAVNÍ JÍDLO hovězí tokáň, rýže, př. mošt,mléko,voda 1P,7
SVAČINA  cereálie s mlékem,čaj s citronem 1P,7

Alergeny: 1 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B -bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,


5
– arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu,

e- pekanové, f- para, g – pistácie,h- makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid

siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování