Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 14. 10. 2019 – 18. 10. 2019

Jídelníček 14. 10. 2019 – 18. 10. 2019


 

Alergeny

Po

PŘESNÍDÁVKA vícezrnný chléb, drožďová pomazánka,kakao,čaj s citronem, ovoce 1PŽG,3,7
POLÉVKA hrstková 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO smažený květák, brambor, kiwi, sirup, mléko, voda 1P,3,7
SVAČINA veka, pom. máslo, paprika, čaj s citronem 1PJ,7



Út

PŘESNÍDÁVKA  dýňový chléb, budapešťská pomaz., vanilkové mléko, čaj s citronem,  voda, ovoce 1PŽ,7
POLÉVKA dýňová krémová 1P
HLAVNÍ JÍDLO pečené kuře, rýže, rajčatový salát, minerálka, mléko, voda 1P,12,7
SVAČINA přesnídávka,čaj s citronem




St

PŘESNÍDÁVKA chléb, sardinková pomaz., bílá káva,čaj s citronem, ovoce  1P,7,4
POLÉVKA česneková s krutóny  1P,9
HLAVNÍ JÍDLO  masové kuličky se zeleninou, těstovina,džus,sirup, mléko, voda  1PJ,7
SVAČINA  chléb, máslo, vařené vejce,čaj s citronem  1PŽ,7,3



ČT

PŘESNÍDÁVKA domácí moučník – bábovka,kakao,čaj s citronem, ovoce 1P,3,7
POLÉVKA pórková 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO gratinované rybí filé, br. kaše, zel. obloha,sirup,čaj s citronem 1P,7,4
SVAČINA jogurt,čaj s citronem 7



PŘESNÍDÁVKA  vaječná topinka, mléko,čaj s citronem, ovoce 1PŽ,7
POLÉVKA zeleninová s kuskusem 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO kovbojské fazole, chléb, sirup,mléko, voda 1PŽ, 7
SVAČINA  rohlík, máslo, marmeláda,čaj s citronem 1PJ,7


Alergeny: 1
 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B – bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,5 – arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu, e- pekanové, f- para, g – pistácie, h- akadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo obsahuje výše uvedené alergeny a je určeno k okamžité spotřebě.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování

 

KONTAKT ZŠ

ShippingTelefon:
516 475 902
Email:
zsdestna
@centrum.cz

KONTAKT MŠ

Call CenterTelefon:
516 475 902
Email:
zsdestna
@centrum.cz