Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 19.2.2018 – 23.2.2018

Jídelníček 19.2.2018 – 23.2.2018


 

Alergeny

Po

PŘESNÍDÁVKA chléb, šunková pěna, van. mléko,  čaj malina, ovoce 1PŽ,7
POLÉVKA hrachová s krutony 1PŽ,9
HLAVNÍ JÍDLO krupicová kaše s kakaem a máslem, sirup,mléko, voda,jogurt 1P,7
SVAČINA raženka, pomaz. máslo, okurek,čaj s citronem 1PJ,7




Út

PŘESNÍDÁVKA chléb, vaječná pomaz.,jahodové mléko,čaj pomeranč, ovoce 1PŽ,3,7
POLÉVKA brokolicová 1P,7
HLAVNÍ JÍDLO přírodní roštěnky, rýže, mrkvový salát, tvarohový dezert,sirup, mléko, voda 1P,7
SVAČINA tvarohový dezert,čaj s citronem 7



St

PŘESNÍDÁVKA veka, špenátová pomaz., mléko, čaj jahoda,, ovoce 1PJ,3,7
POLÉVKA gulášová 1P
HLAVNÍ JÍDLO zeleninová pizza se sýrem, sirup, mléko,voda, domácí moučník, ovoce 1P,3,7
SVAČINA domácí moučník,čaj s citronem  1P,3,7



ČT

PŘESNÍDÁVKA dýňový chléb, pom. ze šprotů, melta, čaj brusinka, ovoce 1P,4,7
POLÉVKA jarní zeleninová 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO krůtí závitek, br. kaše, broskvový kompot, minerálka, mléko, voda 1P,12,7
SVAČINA chléb, máslo, sýr eidam, čaj s citronem 1PŽ,7


PŘESNÍDÁVKA grahamová veka, pomaz. z kořenové zeleniny, mléko,čaj, ovoce 1PG,7,9
POLÉVKA česneková s vejcem 1P,3,9
HLAVNÍ JÍDLO vepřová cikánská pečeně, těstovina, jogurtový nápoj, sirup,mléko, voda 1P,7
SVAČINA  chléb, máslo, med,čaj s citronem 1PŽ,7

Alergeny: 1 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B -bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,

5 – arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu,

e- pekanové, f- para, g – pistácie,h- makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid

siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování

 

Sportovní výživa Syntrax špičkové kvality