Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 27. 1. 2020 – 31. 1. 2020

Jídelníček 27. 1. 2020 – 31. 1. 2020


 

Alergeny

Po

PŘESNÍDÁVKA veka, hermelínová pomaz., kakao, čaj s  citronem, ovoce 1PJ,7
POLÉVKA hrášková s krutóny 1P
HLAVNÍ JÍDLO zeleninové rizoto, sirup,mléko, voda 1P,7
SVAČINA chléb, máslo, vařené vejce,čaj s citronem 1PŽ,7,3



Út

PŘESNÍDÁVKA žitný chléb, vajíčková pomaz.,vanilkové mléko,čaj s citronem,  voda, ovoce 1PŽ,7,3
POLÉVKA droždová 1P
HLAVNÍ JÍDLO těstovinový salát s kuřecím masem, sirup,mléko, voda,ovoce 1P,7
SVAČINA cereálie s mlékem,čaj s citronem 1PO,7




St

PŘESNÍDÁVKA slunečnicový chléb, tuňáková pomaz., bílá káva,čaj s citronem, ovoce  1PŽ,7,4
POLÉVKA kulajda  1P,7
HLAVNÍ JÍDLO vepřový řízek, brambory, zelný salát,sirup,mléko,voda,puding  1P,3,7
SVAČINA puding,čaj s citronem  7



ČT

PŘESNÍDÁVKA tousty, kakao, čaj s citronem, ovoce 1PJ,7
POLÉVKA zeleninový krém s bramborem 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO hrachová kaše , kladenská pečeně, chléb, okurek,sirup,mléko,voda 1PŽ,7
SVAČINA chléb, máslo, rajče,čaj s citronem 1P,7



PŘESNÍDÁVKA                  Pololetní prázdniny
POLÉVKA
HLAVNÍ JÍDLO
SVAČINA 


Alergeny: 1
 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B – bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,5 – arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu, e- pekanové, f- para, g – pistácie, h – makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo obsahuje výše uvedené alergeny a je určeno k okamžité spotřebě.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování

 

KONTAKT ZŠ

ShippingTelefon:
516 475 902
Email:
skola
@zsamsdestna.cz

KONTAKT MŠ

Call CenterTelefon:
516 475 902
Email:
skola
@zsamsdestna.cz