Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 22. 4. 2019 – 26. 4. 2019

Jídelníček 22. 4. 2019 – 26. 4. 2019


 

Alergeny

Po

PŘESNÍDÁVKA Velikonoční pondělí
POLÉVKA
HLAVNÍ JÍDLO
SVAČINA




Út

PŘESNÍDÁVKA chléb, vaječná pomaz., mléko,čaj s citronem, ovoce  1PŽ,3,7
POLÉVKA květáková  1P,9
HLAVNÍ JÍDLO segedínský guláš, vícezrnný knedlík,sirup,mléko,voda  1PŠ,3,7
SVAČINA veka, pom. máslo, rajče,čaj s  citronem 1PJ,7



St

PŘESNÍDÁVKA dýňový chléb, sardinková pomaz., bílá káva,mléko,čaj brusinka, voda, ovoce  1PŽ,4,7
POLÉVKA cizrnová s krutony  1PŽ,9
HLAVNÍ JÍDLO kuřecí nudličky na kari, bulgur,zel. obloha,sirup, mléko,voda  1P,7
SVAČINA chléb, máslo, pažitka,čaj s citronem 1PŽ, 7



ČT

PŘESNÍDÁVKA domácí moučník, kakao,čaj s citronem, ovoce  1P,7,3
POLÉVKA kulajda  1P,3,7
HLAVNÍ JÍDLO zeleninové rizoto, sýr eidam,sirup, mléko, voda,jogurt  7,9
SVAČINA jogurt,čaj  s citronem  7


PŘESNÍDÁVKA tousty,mléko, čaj s citronem, ovoce  1PJ
POLÉVKA  jáhlová  1P,9
HLAVNÍ JÍDLO  fazole v zeleninové omáčce s hov. masem, chléb, sirup, mléko, ovoce  1PŽ,7
SVAČINA   chléb, máslo, vař. vejce, čaj s citronem  1PŽ,3,7

 

Alergeny: 1 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B -bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,


5
– arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu,

e- pekanové, f- para, g – pistácie,h- makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid

siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování