Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 23. 3. 2020 – 27. 3. 2020

Jídelníček 23. 3. 2020 – 27. 3. 2020


 

Alergeny

Po

PŘESNÍDÁVKA toasty, kakao, čaj s  citronem 1P,3,7
POLÉVKA kmínová s vejcem 1P,7
HLAVNÍ JÍDLO smažené rybí filé, bramborový salát, mléko, sirup, voda 1P,7
SVAČINA lupínky s mlékem,čaj s citronem 1PJ,7



Út

PŘESNÍDÁVKA slunečnicový chléb, sardinková pomazánka, mléko, čaj s citronem, 1PJ,7
POLÉVKA cizrnová 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO čínské kuřecí nudličky, dušená rýže, sirup, mléko, voda 1P,7
SVAČINA rohlík, máslo, čaj s citronem 1P,7




St

PŘESNÍDÁVKA chléb, vaječná pomazánka, melta, šípkový čaj, ovoce  1PJ,7,4
POLÉVKA koprová  1P
HLAVNÍ JÍDLO bramboráky, kakao, jogurt, sirup, voda  1PJ,7,3
SVAČINA přesnídávka,čaj s citronem  1P,7



ČT

PŘESNÍDÁVKA rohlík, pomaz. máslo, rajče, mléko, čaj s citronem, ovoce 1PŽ,7
POLÉVKA fazolová 1PO,9
HLAVNÍ JÍDLO palačinky s jahodami, sirup, voda 1P,7
SVAČINA pribináček, čaj s citronem 7



PŘESNÍDÁVKA                  topinka s česnekem, mléko,čaj s citronem, voda, ovoce 1PŽ,7
POLÉVKA frankfurtská 1P
HLAVNÍ JÍDLO fazolky na smetaně, vařený brambor, vejce, mléko, džus, mléko, voda 1P,7
SVAČINA  chléb, máslo, pažitka, čaj s citronem 1P


Alergeny: 1
 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B – bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,5 – arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu, e- pekanové, f- para, g – pistácie, h – makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo obsahuje výše uvedené alergeny a je určeno k okamžité spotřebě.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování

 

KONTAKT ZŠ

ShippingTelefon:
516 475 902
Email:
skola
@zsamsdestna.cz

KONTAKT MŠ

Call CenterTelefon:
516 475 902
Email:
skola
@zsamsdestna.cz