Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 11.12.2017 – 15.12. 2017

Jídelníček 11.12.2017 – 15.12. 2017


 

Alergeny

Po

PŘESNÍDÁVKA chléb, máslo, sardinková pomaz., bílá káva,čaj jahoda, ovoce 1PŽ, 4.7
POLÉVKA rajčatová s písmenky 1P
HLAVNÍ JÍDLO segedínský guláš, houskový knedlík, sirup,mléko,voda 1P,3,7
SVAČINA chléb, máslo, vař. vejce,čaj s citronem 1 PŽ,3,7




Út

PŘESNÍDÁVKA veka, sýrová pomaz., jah. mléko,čaj s citronem, ovoce 1PJ,7
POLÉVKA pórková s kuskusem 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO smažený květák, vař. brambor, zel obloha,mléko, sirup, voda 1PJ,3,7
SVAČINA chléb, máslo,marmeláda, čaj s citronem 1P,7



St

PŘESNÍDÁVKA chléb, pom. šunková, pěna, mléko,čaj jahoda,ovoce 1PŽ,7
POLÉVKA brokolicová 1P,7
HLAVNÍ JÍDLO fazole v zeleninové omáčce s hovězím masem, chléb, sirup, mléko, voda, ovoce 1PŽ,7
SVAČINA sýrová bulka,čaj s citronem 1PJ,7



ČT

PŘESNÍDÁVKA dýňový chléb, budapeštˇská pomaz., melta, čaj borůvka, ovoce 1PŽ, 7
POLÉVKA hrachová s krutony 1PŽ
HLAVNÍ JÍDLO koprová omáčka, vař. vejce, brambor, džus, mléko,voda 1P,3,7
SVAČINA chléb, máslo, rajče,čaj s citronem 1PŽ,7


PŘESNÍDÁVKA česneková topinka, mléko,čaj malina, ovoce 1PŽ,7
POLÉVKA pohanková 9
HLAVNÍ JÍDLO játra na cibulce, rýže, okurek, puding,čaj,  mléko, voda,ovoce 1P, 7
SVAČINA  puding,čaj s citronem  1P,7

Alergeny: 1 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B -bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,

5 – arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu,

e- pekanové, f- para, g – pistácie,h- makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid

siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování

 

Sportovní výživa Syntrax špičkové kvality