Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 23.10.2017 – 27.10 2017

Jídelníček 23.10.2017 – 27.10 2017


 

Alergeny

Po

PŘESNÍDÁVKA chléb, vaječná pomaz., banán. mléko,čaj hruška,ovoce  1PŽ,3,7
POLÉVKA čočková  1P,9
HLAVNÍ JÍDLO tilápie pečená na zelenině, br. kaše, tvarohový dezert,s jahodovým pyré, sirup,mléko,voda  4,7
SVAČINA tvarohový dezert s jahodovým pyré,čaj s citronem 7




Út

PŘESNÍDÁVKA dýňový chléb, budapešťská pomaz., banánové mléko,čaj jahoda, ovoce 1P,7,9
POLÉVKA pohanková  1P
HLAVNÍ JÍDLO jablečný závin, kakao, voda,hruška 1P,3,7
SVAČINA chléb, máslo,okurek,čaj s citronem  1PŽ,7



St

PŘESNÍDÁVKA koblih,jahodové mléko, čaj malina,ovoce  1P,3,7
POLÉVKA pórková  1P,9
HLAVNÍ JÍDLO vepřová pečeně, dušená kapusta, vař. brambor,minerálka,mléko,voda  1P,7,12
SVAČINA sýrová bulka,čaj s citronem  1PJ,7



ČT

PŘESNÍDÁVKA topinka s česnekem, mléko,čaj s citrónem, ovoce  1PŽ,7
POLÉVKA  kmínová  1P,9
HLAVNÍ JÍDLO kuře alá bažant, rýže, kompot,sirup,mléko,voda  1PŽ,7
SVAČINA  chléb, máslo, salám,čaj s citronem



PŘESNÍDÁVKA raženka, pomaz. máslo,pórek,bílá káva, čaj švestka,ovoce  1PJ,7
POLÉVKA zeleninová s bramborem 1P,9
HLAVNÍ JÍDLO koprová omáčka, vař. vejce, brambor,sirup, mléko, voda  1P,3,7
SVAČINA  ovesné palačinky s marmeládou,čaj s  citrónem 1PO,3,7

Alergeny: 1 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B -bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,

5 – arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu,

e- pekanové, f- para, g – pistácie,h- makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid

siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo je určeno k okamžité spotřebě.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování

 

Sportovní výživa Syntrax špičkové kvality