Základní škola a Mateřská škola Deštná, Letovice Jídelníček 9.9. 2024 – 13.9. 2024

Jídelníček 9.9. 2024 – 13.9. 2024


Po

PŘESNÍDÁVKA chléb, Lučina, rajče, mléko, ovocný čaj, ovoce 1PŽ,7
POLÉVKA pórková s tarhoňou 1P
HLAVNÍ JÍDLO srbské rizoto, sirup, voda 1P,7
SVAČINA loupáček, čaj s citronem 1PJ,7

Út

PŘESNÍDÁVKA slunečnicový chléb, vajíčková pomaz., okurek, kakao, čaj s citronem, ovoce 1PŽ,7,3
POLÉVKA vločková 1P
HLAVNÍ JÍDLO pečená kýta, cuketové zelí, vícezrnný knedlík, sirup, mléko, voda 1P,7
SVAČINA rohlík, čočková paštika, čaj s citronem 1P,7



St

PŘESNÍDÁVKA vánočka s máslem, mléko, ovocný čaj , ovoce 1PJ, 7
POLÉVKA česnečka 1P,3
HLAVNÍ JÍDLO kuře na paprice, těstoviny, sirup, mléko, voda 1P,7
SVAČINA chléb, sardinková pom., ovocný čaj 1PŽ,7,4


ČT

PŘESNÍDÁVKA rohlík, špenátová pomaz., mléko, čaj s citrónem, ovoce 1PJ,7
POLÉVKA dýňová s krutóny 1P
HLAVNÍ JÍDLO losos na másle, bramborová kaše, salát, jogurt, mléko, sirup, voda 1P,7,4
SVAČINA jogurt, čaj s citronem 7



ESNÍDÁVKA                  špaldový chléb, pom, máslo, šunka, ochucené mléko, čaj s citronem, ovoce 1PJŠ,7
POLÉVKA  koprová 1P,7
HLAVNÍ JÍDLO smažený květák, brambor, jogurt. dressing, sirup, voda 1P,37
SVAČINA  lupínky s mlékem, ovocný čaj 7,1P

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alergeny: 1 – obiloviny/ P – pšenice, Ž – žito, J – ječmen, O – oves, Š – špalda, K- kamut, B – bulgur,G- graham /, 2 korýši, 3 – vejce, 4 – ryby,5 – arašídy, 6 – sójové boby, 7– mléko, 8 – skořápkové plody / a- mandle, b- lískové, c- vlašské, d- kešu, e- pekanové, f- para, g – pistácie, h – makadamie /,9 – celer, 10 – hořčice, 11 – sezamová semena, 12 – oxid siřičitý,a siřičitany, 13 – vlčí bob, 14 – měkkýši

 

Změna jídelníčku vyhrazena.

Jídlo obsahuje výše uvedené alergeny a je určeno k okamžité spotřebě.

Školní jídelna zodpovídá za zdravotní nezávadnost vydané stravy i do jídlonosičů do 13 hodin.

 

Alergeny v potravinách

Nová povinnost školní jídelny zveřejňovat alergenní složky pokrmů
Vážení rodiče,
od 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení EU 1169/2011, kterým vzniká povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo pokrmů ve veřejném stravování vyznačit u výrobků stanovený alergen, který je v jídle obsažen.
Tato povinnost se týká výrobců potravin i veřejného stravování /školních jídelen, nemocnic a dalších zařízení.
Co jsou alergeny?
Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky působí negativně.
EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení: obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, podzemnice olejná /arašídy/, sójové boby /sója/, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena /seznam/, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob /lupina/, měkkýši.
Školní jídelna je povinna jasně a zřetelně označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník hlídat sám. Při výrobě pokrmů není možné se věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, případným žádostem proto nebude vyhověno. Školní stravování zajišťuje stravování žáků podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků.
Na naší škole budou od 13. prosince označeny alergeny na jídelních lístcích čísly. Na nástěnce vedle jídelního lístku, na jídelním lístku nebo na webových stránkách školy bude seznam legislativně stanovených alergenů s číselným označením. Každý strávník uvidí, jaký alergen je v pokrmu obsažen.
V případě dotazů se obracejte na vedoucí stravování.
V Deštné 1. 12. 2014
Markéta Lebišová, vedoucí stravování